Evenimente de toate felurile sărbătoresc diversitatea în cele mai ascunse cotloane ale țării


Ministerul Turismului are o inițiativă pe care noi, mai ales în contextul proiectului Agora Culturală @ Biblioteca Ta, o încurajăm și promovăm mai departe cu căldură: un calendar al evenimentelor, festivalurilor, maratoanelor, zilelor internaționale sărbătorite prin evenimente speciale, expoziții și saloane internaționale pe teme variate.

Astfel, pe pagina lor dedicată, de pe website-ul romaniatourism.com, puteți găsi un calendar de evenimente din toată țara, pe tot parcursul anului, care se actualizează constant în funcție de evenimentele programate. La acest început de an veți găsi evenimentele mari ca Turneul de Tenis Năstase – Țiriac, Noaptea Muzeelor, TIFF sau Festivalul de Jazz de la Sibiu. Dar în același timp veți găsi și evenimente mai autentice precum Zilele Culturale și Întâlnirea Fiilor Satului din  Boița, județul Sibiu, Festivalul Anual “Măsuratul Laptelui” din Sirnea – Fundata (Bran) sau chiar Festivalul Verzei de la Moșna, Sibiu.

Pagina evenimentelor de anul trecut este o dovadă că inițiativa se transformă într-o platformă reală de trecere în revistă a evenimentelor cu o diversitate culturală impresionantă, de la evenimente gastronomice, de tradiții și obiceiuri, până la festivaluri de tradiții etc. Foarte multe dintre evenimente se prefigurează  a se desfășura deja în Sibiu, o regiune bogată cultural, inclusă de asemenea și în proiectul Agora Culturală, dedicat diversității culturale a minorităților etnice.

Aceste evenimente au un potențial turistic foarte mare fiind o curiozitate atât pentru vizitatorii din țară, cât și din străinătate. Aceste evenimnte culturale sunt de asemenea o necesitate pentru comunitatea locală, fiind o ocazie de a-și promova specificul local, pentru a nu-l lăsa să moară, și chiar au oportunitate de a-l monetiza.

Sperăm că poveștile acestor evenimente vor fi reflectate și în poveștile proiectului Agora Culturală @ Biblioteca Ta, care își dorește să aducă poveștile diverselor culturi mai aproape de cei care, poate, nu pot călători ei înșiși, pentru a-i îmbogăți cu experiența de viață a celor care, aparent, trăiesc într-o cu totul altă lume.

Puteți urmări astfel de povești pe pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/agoraculturala. Aici, tinerii pot găsi mai multe povesti, încărcate de experiență, povești spuse de bătrâni sau chiar oameni de o vârstă cu ei.

Agora Culturală @ Biblioteca Ta este un proiect implementat de ANBPR în parteneriat cu Jazzmontor AS Norvegia și Asociaţia Culturală REPLIKA, finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european (www.fonduri-diversitate.ro) în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *